69a edició del Tradicional Concert d'Orgue de Sant Esteve

22 de desembre de 2022 Aproximadament 1 minut

#Concerts   #Santa Maria   #Cicle 2022  

Basílica parroquial de Santa Maria, 08720 Vilafranca del Penedès
dilluns 26 de desembre de 2022
12:45
Taquilla inversa

El concert degà de la musica d’orgue a Catalunya, que se celebra cada any per la festivitat de Sant Esteve a la Basílica de Santa Maria, enguany en la seva 69a edició anirà a càrrec de l’organista osonenc Albert Tió i Puntí, a càrrec de l’orgue de l’església del Carme de Vic, construït el 1930 per l’orguener barceloní Gaietà Estadella, el mateix que féu 12 anys més tard l’orgue de Santa Maria amb unes característiques molt semblants.

Oferirà un programa breu, com és habitual en aquest concert, amb obres dels compositors Johann Sebastian Bach, Félix Mendelssohn, Johannes Brahms, Franz Liszt, Georg Friedrich Händel i, tal com ha estat present en tot el cicle, també una obra del vilafranquí Josep Soler. El recital finalitzarà amb el cèlebre Al·leluia de l’oratori El Messies de Händel, en la transcripció a orgue de Théodore Dubois. La interpretació de l’organista es podrà seguir visualment a través de la pantalla gegant instal·lada a la nau de la Basílica.

El concert serà d’entrada lliure amb una aportació econòmica voluntària per contribuir al concert i al manteniment de l’orgue i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, de la Parròquia de Santa Maria i d’Advocatium.

Amb la celebració d’aquest tradicional concert es clourà la primera edició del cicle de concerts d’orgue organitzat per l’associació d’Amics dels Orgues de Vilafranca, amb el nom de «Josep Soler», en memòria del compositor vilafranquí recentment traspassat.

Albert Tió i Puntí

Albert Tió

Albert Tió i Puntí, nascut a Tona, inicia els estudis de piano a l’edat de set anys amb la professora M. Dolors Arola i Sors. Als quinze anys comença la carrera d’orgue i baix continu al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona. Realitza els estudis superiors d’orgue amb el catedràtic Josep M. Mas i Bonet i els estudis superiors de piano amb les catedràtiques Anna M. Cardona i Margarida Serrat. Rep classes magistrals d’orgue a Sevilla amb el professor Daniel Roth. Participa al curs internacional d’Orgue Romàntic del País Basc en el marc de la Quinzena Musical de Sant Sebastià sota la direcció dels professors Daniel Roth i Michel Bouvard. Participa en diverses edicions de l’Acadèmia Internacional de Música Ibèrica de Montblanc sota la direcció dels mestres Josep M. Mas i Bonet, Jörg-Andreas Bötticher, Eudald Dantí i Pablo Taboada. Actualment és el titular dels orgues històrics de la Parròquia del Carme i de l’església dels Dolors de Vic.

Programa

El programa té una duració aproximada de 45 minuts i es podrà seguir a través de la pantalla gegant, com és habitual.

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

  • Herr Christ, der einig Gotts Sohn
  • In dulci jubilo
  • Jesu, meine Freude

Felix Mendelssohn (1809–1844)

  • Sonata Op. 65/III

Franz Liszt (1811–1886)

  • Ave Maria, d'Arcadelt

Johannes Brahms (1833–1897)

  • Es ist ein Ros' entsprungen

Josep Soler i Sardà (1935–2022)

  • Coral 32, del Llibre d’Orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès.

Georg Friedrich Händel (1685–1759)

  • Choral cistercien (1934)
  • Postlude pour l’office de complies (1930)

Documents

  • Cartell del concert (jpg).
  • Programa de mà (pdf).
El Cor Jove dels Amics de...El cor nord-americà «Gustavus Choir» actua...

Articles relacionats