41è cicle "Els orgues de Catalunya"

14 d'agost de 2021 Aproximadament 3 minuts

#Cicle «Els Orgues de Catalunya»   #Associació Catalana de l'Orgue   #Concerts   #Santa Maria  


L’organista de la Capella Musical Pontifícia “Sixtina” oferirà un concert a Santa Maria dins el 41è cicle “Els orgues de Catalunya”

El proper concert d’orgue a Vilafranca, organitzat per la nostra entitat conjuntament amb l’Associació Catalana de l’Orgue en el marc del 41è Cicle “Els Orgues de Catalunya”. Serà el dissabte 21 d’agost a les 18:30 a la Basílica de Santa Maria a càrrec de l’organista titular de la Capella Musical Pontifícia “Sixtina” del Vaticà, Joan Paradell. Ens fa especial il·lusió que finalment hagi estat possible comptar amb la seva participació, donat que la seva anterior actuació prevista a Vilafranca l’any passat va haver de ser suspesa a causa de la situació sanitària. Aquesta vegada esperem que no hi hagi cap impediment i que l’organista igualadí pugui oferir el seu recital, aquesta vegada dintre el cicle de concerts “Els Orgues de Catalunya”, que se celebra cada estiu arreu del país com una mostra dels instruments més destacats del nostre patrimoni organístic i en el qual l’orgue de Santa Maria hi és present després de la seva restauració l’any 2006.

Joan Paradell i Solé

Joan Paradell i Solé

Joan Paradell i Solé és, des del novembre de 2010, organista titular de la Capella Musical Pontifícia “Sixtina” i, per tant, l’organista oficial que toca en les celebracions litúrgiques presidides pel Papa, tant a la Basílica Papal de Sant Pere del Vaticà com en les altres basíliques romanes i també en els concerts de la Capella Musical Pontifícia “Sixtina”. És organista emèrit de la Basílica Papal de Santa Maria la Major a Roma, on ha exercit durant quasi trenta anys com a Primer Organista titular. És President Honorari de l’Associació: “Settembre Organistico Fabrianese”. Té la càtedra d’Orgue, de Cant Gregorià i de Baix Continu al Conservatori Superior de Música “L. Refice” de Frosinone (Itàlia).

Va començar els estudis musicals a la seva ciutat natal, Igualada (Barcelona), amb el gregorianista P. Albert Foix, i en el Conservatori Municipal amb els Mestres Josep Maria Oriol i Murt, Josep Maria Oriol i Llanas i Teresa Roig. Posteriorment estudià orgue amb la professora Montserrat Torrent al Conservatori Superior de Música de Barcelona. El 1973 es va traslladar a Roma per continuar els seus estudis d’orgue i composició amb el Mestre Monsenyor Valentí Miserachs, i es diplomà, sota la seva direcció, en Orgue i Composició organística. Posteriorment va estudiar durant tres anys a Alemanya amb el professor Günther Kaunzinger.

Ha realitzat nombrosos concerts per quasi tot Europa, Rússia, Síria, Estats Units, Amèrica del Sud, i ha participat en importants Festivals Internacionals d’Orgue. Ha donat recitals en importants catedrals europees: Barcelona, León, Alcalà de Henares, Sevilla, Málaga, Palma de Mallorca, Venècia, Milàn, Bergamo, Modena, Ravenna, Orvieto, Londres (S. Pau), Paris (S. Sulpice, S. Agustí, Val de Grace, etc) Orleans, Carcassona, Norwich, Freiburg, St. Blasien, Lausana, Estrasburg, Tampere, Varsòvia, Brussel·les, Bruges, Belgrad, Catedral catòlica de Moscou… I en sales de concerts: Palau de la Música de València, Sala Nervi del Vaticà, Gran Sala de la Filharmònica de San Petersburg (Rússia), Concert Hall de Khanty-Mansijsk (Russia), Gran Sala del Saidashev Theater de Kazan (Russia)…

Ha estrenat obres per a orgue en primera execució mundial de compositors contemporanis com: V. Miserachs (motets, misses, oratoris, obres per a orgue), R.Tega, B.Nicolai, F. Rossi, A. Morbiducci, Pilar Jurado (premi “Halffter” 1993). Sovint és cridat a formar part del jurat en diversos concursos internacionals d’orgue. Ha enregistrat per la ràdio i televisió estatal italiana (RAI), per Ràdio Vaticana, per Deutschland Radio de Berlín, per Bayerischer Rundfunk, per Radio São Paulo (Brasil), per “Catalunya Música” així com per emissores de televisió locals, italianes i espanyoles. Amb el Cor “Polifonisti Romani” ha gravat dos CD amb música de L. Perosi i de V. Miserachs. Ha fet enregistraments amb la “Cappella Ludovicea” i l’Orquestra “Trinità dei Monti” de Roma, un CD amb música per a 2 orgues per a la discogràfica francesa Pamina, nombrosos enregistraments per la italiana Elledici i varis CD i DVD amb la Capella Musical Pontifícia “Sixtina”, un dels quals per a la Deutsche Grammophon.

Programa

Per al concert de dissabte a Santa Maria ens proposa un programa amb música d’orgue romàntic i contemporani d’autors molt diversos, destacant alguns interessants compositors italians des de final de segle XIX fins l’actualitat. Interpretarà el següent repertori:

Henri Büsser (1872-1973)

  • Marche de Fête

César Franck (1822-1890)

  • Prélude, Fugue et Variation, op. 18

Gaston Bélier (1863-1938)

  • Toccata (1912)

Marco Enrico Bossi (1861-1925)

  • Chant du soir op. 92 nr. 1
  • Stunde der Freude (Hora gaudiosa) op. 132 nr. 5

James Seymour Brett (1974)

  • La valse des anges

Giuseppe Rosetta (1901-1985)

  • Alleluia

Emma Lou Diemer (1927)

  • Fiesta (1996)

Com a mesures de protecció contra el Covid, l’aforament estarà limitat i es farà un seguiment amb les dades personals dels assistents. Serà obligatori l’ús de mascareta, la neteja de mans a l’entrar a la Basílica i el manteniment de les distàncies de seguretat. S’ha habilitat un correu electrònic (reserves@orguesdevilafranca.cat) per efectuar, si es vol, la reserva de l’entrada, tot i que us ho recomanem per tal d’agilitzar l’accés (s’haurà de facilitar el nom complet i un telèfon de contacte). El públic podrà seguir la interpretació de l’organista a través d’una gran pantalla.

El concert serà d’entrada lliure amb una aportació econòmica voluntària per contribuir a les despeses del concert i al manteniment de l’orgue. Aquest concert compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, la Generalitat de Catalunya i la Parròquia de Santa Maria de Vilafranca del Penedès.

Podeu descarregar-vos el programa de mà en aquest enllaç, que conté la resta de concerts programats pel cicle “Els orgues de Catalunya” organitzat per l’Associació Catalana de l’Orgue (ACO). En aquest altre enllaç podreu trobar el cartell del concert per si en voleu fer difusió.

8è Tradicional concert de Sant Jocund...20è Concert de la diada de...

Articles relacionats