67è Tradicional concert de Sant Esteve

15 de desembre de 2020 Aproximadament 2 minuts

#Sant Esteve   #Concerts   #Santa Maria   #Cicle 2020  


El jove organista Joan Seguí i Mercadal, guanyador del premi Primer Palau al 67è Tradicional Concert d’orgue de Sant Esteve

Malgrat les dificultats actuals per tirar endavant les activitats culturals, l’Associació d’Amics dels Orgues de Vilafranca organitza també per Sant Esteve d’enguany, el concert d’orgue més tradicional de Catalunya. Comptarà amb la participació del jove organista Joan Seguí i Mercadal, actualment cursant estudis de postgrau a Stuttgart en una de les escoles més prestigioses d’Europa i que ha guanyat diversos premis d’interpretació, entre els quals, el Premi Primer Palau de l’edició de 2018. Oferirà un programa d’una durada de 40 minuts, amb obres de caràcter festiu i nadalenc i basades en la forma del tema i variacions, d’autors com Charles Widor, Claude Balbastre i Max Reger, La interpretació es podrà seguir a través de la pantalla gegant instal·lada a la nau de la Basílica.

Com a mesures de protecció contra el Covid, l’aforament estarà controlat i serà obligatori l’ús de mascareta, la neteja de mans en entrar a la Basílica i el manteniment de les distàncies de seguretat.

El concert serà d’entrada lliure amb una aportació econòmica voluntària per contribuir al concert i al manteniment de l’orgue i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca i de la Parròquia de Santa Maria.

Joan Seguí i Mercadal

Joan Seguí i Mercadal

Nascut a Barcelona el 1996, de família menorquina, inicia els seus estudis musicals als 5 anys, estudiant piano sota el mestratge de Rafael Vargas i Cristina Morales. El 2005 entra a formar part de l’Escolania de Montserrat, on va estudiar orgue amb Eduard Vila-Perarnau i Vicenç Prunés, a més d’iniciar els seus estudis de violí i cant coral. Durant la seva estada a l’Escolania, acompanyà el cor com a organista, tant a Montserrat com arreu d’Europa.

Ha cursat els estudis de Grau Professional de piano i orgue al Conservatori del Liceu amb els professors Benjamí Santacana i Josep M. Mas Bonet respectivament. Ha participat en classes magistrals d’orgue, baix continu i improvisació a càrrec de Montserrat Torrent, Ludger Lohman, Jurgen Essl, Jürgen Kursawa, Naji Hakim, Bernhard Leonardy, Monica Melcova, Roberto Fresco, Michel Bouvard i Luca Scandali entre altres.

Des del 2018 és graduat per l’Escola Superior de Música de Catalunya amb Matrícula d’Honor (on ha estudiat amb els mestres Óscar Candendo i Juan de la Rubia) i en col·laboració amb la Universität der Künste Berlin (on ha estat deixeble de Paolo Crivellaro). Combina la seva formació d’organista amb la de continuista, a mà de professors com Luca Guglielmi, Mara Galassi o Arno Schneider. Actualment cursa el Màster en Orgue a la Hochschule für Musik und Dartellende Kunst Stuttgart amb el Dr. Ludger Lohmann.

Ha realitzat concerts d’orgue en solitari a Espanya i Alemanya. Ha col·laborat amb el clave i l’orgue amb diverses orquestres, cors i consorts (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya [OBC], Cor de Cambra del Palau de la Música, Orfeó Català, Cor de la Diputació de Girona, In Nomine, Orquestra de Cambra de Granollers, Orquestra de Cambra Illa de Menorca…). Ha enregistrat per Catalunya Música, la Unió Europea de Radiodifusió i la discogràfica La mà de Guido. Puntualment acompanya el cor Francesc Valls al Temple de la Sagrada Família com a organista assistent en les celebracions litúrgiques.

L’octubre de 2018 va rebre el 1r Premi del Cicle-Concurs “El Primer Palau” i el Premi de Catalunya Música per la seva interpretació de la Fantasia i Fuga sobre el coral “Ad nos, ad salutarem undam” de Franz Liszt al Palau de la Música Catalana.

Altres reconeixements inclouen el 1r Premi del III Concurso Nacional de Jóvenes Organistas “Ioannes Baptista Cabanilles” (2016), el Premi Internacional “Andrés Segovia - José Miguel Ruiz Morales” (2016), el 2n Premi de la “Joseph Gabler Wettweberb” a la “2017 International Summer Academy of Music” (Ochsenhausen, Alemanya), o la beca «Joves Promeses» de la música que atorga la Fundació de Música Ferrer-Salat (2013).

Programa

Charles Marie Widor (1884–1937)

  • Symphonie pour orgue no 5, Op. 42, No. 1
    • Allegro vivace

Claude Balbastre (1724–1799)

  • Quand Jesus naquit à Noel

Max Reger (1873–1916)

  • Phantasie über den Choral «Halleluja! Gott zu loben bleibe meine Seelenfreud», Op. 52 n.3

Podeu descarregar-vos la versió impresa del programa en aquest enllaç. També us podeu descarregar el cartell d’aquest concert aquí.

7è Tradicional concert de Sant Jocund...A l'Agrícol parlem de Música

Articles relacionats