42è cicle "Els orgues de Catalunya"

18 d'agost de 2022 Aproximadament 3 minuts

#Cicle «Els Orgues de Catalunya»   #Associació Catalana de l'Orgue   #Concerts   #Santa Maria  

Basílica parroquial de Santa Maria. Plaça de Jaume I, S/N, 08720 Vilafranca del Penedès
diumenge 21 d'agost de 2022
19:00
Taquilla inversa

L’organista de la Catedral de Tarragona oferirà un concert a Santa Maria dins el 42è cicle “Els orgues de Catalunya”

Enguany s’escau l’aniversari de l’orgue de la basílica de Santa Maria. Va ser inaugurat amb un concert de l’organista titular i màxim impulsor de la construcció del nou orgue, Mossèn Josep Maideu, celebrat tot just després de la novena a Sant Fèlix del dia 23 d’agost de 1942.

Els Amics dels Orgues de Vilafranca, per donar relleu a la celebració de tal efemèride, hem organitzat un seguit d’activitats durant tot l’any i especialment dins la programació de la Festa Major, donada la forta vinculació entre l’orgue de Santa Maria i la Festa. Són dues activitats dintre els dies previs a la Festa Major, que se sumen a l’aportació que l’orgue ja fa any rere any, participant en els oficis, novenes i com a protagonista del toc d’orgue sobre els balls de la festa que segueix a la interpretació dels goigs a Sant Fèlix.

El primer dels actes festamajorencs serà el diumenge 21 d’agost a les 7 de la tarda, concert d’orgue dins el Cicle Els Orgues de Catalunya, a càrrec de Jordi Vergés, professor d’orgue del Conservatori de la Diputació de Tarragona i organista titular de la Catedral de Tarragona. Està coorganitzat amb l’Associació Catalana de l’Orgue que promou aquest veterà cicle que inclou els orgues més destacats del patrimoni organístic català. Inclou obres de Buxtehude, Bach, Mendelssohn, Widor i Franck. Tindrà una duració aproximada d’una hora, el públic disposarà d’una pantalla gegant per veure l’organista i l’accés és lliure amb taquilla inversa. Compta amb la col·laboració de les Parròquies de Vilafranca i l’Ajuntament de Vilafranca.

Jordi Vergés Riart

Jordi Vergés

Estudià la carrera de piano sota la direcció de Josep M. Raja en el Conservatori de Tarragona. Posteriorment, sentint-se atret per l’orgue, inicià els seus estudis en el Conservatori Municipal de Barcelona amb el professor Jordi Alcaraz i, sota la direcció de la prestigiosa organista Montserrat Torrent, acabà els graus Mitjà i Superior de l’esmentat instrument ambdós amb Matrícula d’Honor i Premi d’Honor per unanimitat. Més tard es graduà com a professor superior d’orgue. Amplià els seus estudis amb el professor Hans van Nieuwkoop al Sweelinck Conservatorium d’Amsterdam, on després continuà perfeccionant el seu repertori organístic amb Pieter van Dijk i Jaques van Oortmerssen i ha participat en cursos d’interpretació amb M. Torrent, M. Radulescu, L.F. Tagliavini, etc.

L’any 1986 guanyà el Primer Premi d’orgue en el “Concurs Permanent de Joves Intèrprets” de JJ.MM. d’Espanya celebrat a l’església de Sta. Maria de Maó (Menorca)., Ha estat membre invitat de la “Joven Orquesta Nacional de España” (JONDE) i també ha estat premiat per la fundació “R. Parramon” de Barcelona. Ha donat nombrosos recitals arreu dels Països Catalans, Espanya, Europa i E.U.A., essent invitat en importants festivals internacionals de música. L’any 2009 va participar amb diversos concerts i amb una ponència organitzada pel Departament d’Orgue de la University of Washington a la Western Early Keyboard Association Conference celebrada a Tacoma (Seattle- E.U.A).

És coautor, junt amb l’escriptora Fina Anglès, del llibre “Orgues del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre” que ha editat la Diputació de Tarragona l’any 2013. Una de les empreses més ambicioses on ha intervingut ha estat la coordinació del procés de reconstrucció del nou orgue de la Catedral de Tarragona. Ha enregistrat per Catalunya Música, RNE i ha efectuat enregistraments discogràfics per Loft Recordings (Seattle- E.U.A.), “La Bottega Discantica” (Milà- Itàlia) i Audiovisuals de Sarrià (Barcelona).

Actualment és professor d’orgue del Conservatori Professional de Tarragona i organista titular de la Catedral de Tarragona.

Programa

Jordi Vergés proposa un programa variat en estils. Així i tot, recordarà l’efemèrida de César Franck interpretant la seva última obra per a orgue, el tercer coral en la menor. El programa té una durada aproximada d’una hora.

Dietrich Buxtehude (1637-1707)

  • Praeludium en Sol menor, BuxWV 149
  • Ach Herr, mich armen sünder, BuxWV 178
    (Ah Senyor, que soc un pobre pecador)

Johann Ernst de Saxònia-Weimar (1696-1715)

  • Concert en Sol major BWV 592
    Allegro-Grave-Presto
    Transcrit per a orgue per Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)

  • Sonata per a orgue en Si bemoll Major op. 65 núm. 4
    • Allegro con brio
    • Andante religioso
    • Allegretto
    • Allegro maestoso e vivace

Charles Marie Widor (1844-1937)

  • Allegro cantabile de la Simfonia op. 42 n. 5

César Franck (1822-1890)

  • Coral núm. 3 en la menor, FWV 40

El concert serà d’entrada lliure amb una aportació econòmica voluntària per contribuir a les despeses del concert i al manteniment de l’orgue. Aquest concert compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca, la Generalitat de Catalunya i la Parròquia de Santa Maria de Vilafranca del Penedès i està co-organitzat per l’Associació Catalana de l’Orgue.

Documents

  • Programa de mà: podeu descarregar-vos el programa de mà que conté la resta de concerts programats pel cicle «Els orgues de Catalunya» organitzat per l’Associació Catalana de l’Orgue (ACO).

  • Cartell: En aquest altre enllaç podreu trobar el cartell del concert per si en voleu fer difusió.

Cor Zóngora presenta: "Els registres de...La integral per a gran orgue...

Articles relacionats