9è tradicional concert de Sant Jocund

3 de febrer de 2022 Aproximadament 2 minuts

#Concerts   #Santa Maria   #Sant Jocund   #Cicle 2021  

Basílica de Santa Maria, 08720 Vilafranca del Penedès
diumenge 13 de febrer de 2022
18:30
Taquilla inversa

Aquest diumenge podrem gaudir un any més del tradicional concert d’orgue de Sant Jocund, interpretat enguany per Pedro Aguiló, un jove mallorquí que ja mostra una brillant i prometedora trajectòria. Interpretarà un programa variat d’una durada aproximada de 50 minuts. Començarà el concert amb un preludi i fuga de Bach, on entremig hi ha incorporat un preludi de coral, una pràctica habitual a l’època, on el preludi i la fuga embolcallaven altres formes musicals. Seguirà amb unes variacions de Castillo, un compositor actual, on explorarà les nombroses capacitats sonores de l’orgue de Santa Maria. Finalment, acabarà amb un altre preludi i fuga de Liszt. Aquest compositor va utilitzar el nom de Bach com a motiu principal per aquesta obra. Les lletres que formen el nom del compositor, en alemany, es poden convertir en notes: la b es correspon al si bemoll, la a al la, la c al do i la h al si natural. Amb aquestes quatre notes acabarà el concert.

Pedro Aguiló Jiménez

Pedro Aguiló Jiménez

Nascut l’any 1994, és professor de repertori del Conservatori professional de música de Mallorca i organista titular de la basílica de Sant Miquel de Palma. Es forma en el conservatori professional de Mallorca i el superior de les Illes Balears, on realitza estudis professionals de piano, orgue i clavicembal, i superiors de piano i composició, obtenint tres premis extraordinaris i dues mencions honorífiques. Paral·lelament rep classes d’orgue de Juan de la Rubia i realitza classes magistrals amb Monserrat Torrent, Ludger Lohmann, Jürgen Essl, Lucca Scandali i Michel Bouvard, i de piano amb Boris Berman, Peter Frankl, Alain Planes, Ramón Coll, Josep Colom i Albert Nieto, entre altres. Actualment estudia el grau superior d’orgue a l’ Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) amb Oscar Candendo, i el màster de Música Antiga (cémbalo), amb Lucca Guglielmi.

Ha obtingut diversos premis nacionals i internacionals en diferents àmbits, com el 1r Premi del concurs de joventuts musicals de Soller (piano, 2008), el 2n Premi del II concurs nacional per a joves organistes \enquote{Joan Baptista Cabanilles} (2015), el 2n Premi del concurs permanent de joventuts musicals Espanya, modalitat orgue (2016), el 1r premi del IV concurs de composició dels Premis Castellitx (2018), i el 2n premi del VII concurs d’orgue Joseph-Gabler de la International Summer Academy of Music (ISAM, 2018).

Ha tocat en importants cicles com el Festival Internacional d’orgue de León, el Festival de la catedral de Tarragona, el cicle de concerts \enquote{Correa de Arauxo} de la catedral de Segòvia, el Festival Plenum Organis de Santanyí, així com amb agrupacions de cambra al Mallorca Saxophone Festival, la Setmana de Música Antiga de la Colònia de Sant Pere i el cicle Corpus a Palma. Debuta com a solista l’any 2015 interpretant \enquote{Noche en los jardines de España}, de Manuel de Falla, amb la banda municipal de Palma.

Ha col·laborat amb la Orquestra Simfònica dels Illes Balears, tocant el piano, l’orgue, el cémbalo i la celesta, així com també amb altres formacions com la Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Banda Municipal de Palma, la Orquestra de Cambra de Mallorca, la Orquestra del Festival de Santanyí, la camerata Johannes Palaschko, Acadèmia 1830 i Bachrroc Ensemble, sota la batuta de directors com Víctor Pablo Pérez, Pablo Mielgo, Joji Hattori i Clark Rundell.

Programa

Johann Sebastian Bach (1685–1750)

  • Peludi en mi bemoll major, BWV 552
  • Oh Mensch, bewein dein Sünde Gross, BWV 622
  • Fuga en mi bemoll major, BWV 5522

Manuel Castillo (1930–2005)

  • Diferencias sobre un tema de Manuel de Falla

Franz Liszt (1811–1886)

  • Preludi i fuga sobre el nom de BACH

Podeu descarregar-vos la versió impresa del programa en aquest enllaç. També us podeu descarregar el cartell d’aquest concert aquí.

A l'Agrícol parlem de MúsicaCor Zóngora presenta: "Els registres de...

Articles relacionats