4rt Cicle de Concerts d'Orgue «Josep Soler»

19 d'octubre de 2022 Aproximadament 2 minuts

#Concerts   #Santa Maria   #Cicle 2022  


Façana de l'orgue de Santa Maria

Josep Soler i Sardà, in memoriam (1935–2022)

El cicle que cada any organitza l’Associació d’Amics dels Orgues de Vilafranca durant la tardor passa a anomenar-se: Cicle de Concerts d’Orgue «Josep Soler», en memòria del compositor vilafranquí mort el passat mes d’octubre. Josep Soler Sardà, nascut a Vilafranca el 1935, va tenir una estreta vinculació amb l’orgue de Santa Maria. Com segons ell explicava, va quedar fascinat escoltant-lo en l’adolescència i aquella sonoritat deixà una empremta destacada en la seva obra. Fins i tot li dedicà l’extensa obra «El llibre d’orgue de Santa Maria de Vilafranca del Penedès».

Cicle de Concerts d’Orgue «Josep Soler»

El cicle comença el proper 6 de novembre i consta de 3 concerts a l’orgue de la Basílica de Santa Maria amb diferents intèrprets i formats. Com a homenatge a Soler en tots també s’hi inclourà una petita peça per a orgue d’aquest autor.

Maria Nacy

El primer concert serà el diumenge 6 de novembre a les 7 de la tarda amb el recital de Maria Nacy, concertista de trajectòria internacional i professora del Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Interpretarà obres de Paul Hindemith, Jehan Alain, Maurice Duruflé, Johann Sebastian Bach i Josep Soler. Es projectarà la seva interpretació en un gran pantalla a la nau de la basílica i l’entrada és lliure amb taquilla inversa.

Cor jove dels Amics de la Unió

El segon concert serà el dissabte 26 de novembre a dos quarts de 7 de la tarda a càrrec del prestigiós «Cor jove dels Amics de la Unió» de Granollers, format per 40 cantors entre els 16 i 25 anys i que actua regularment dins la programació del Teatre-Auditori de Granollers i assíduament en produccions a l’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música de Catalana. Acompanyats a l’orgue per Vicenç Prunés, organista de l’església de Sant Esteve de Granollers i acompanyant habitual de l’Escolania de Montserrat i dirigits per Guifré Canadell, interpretaran la Missa Solemnis a Santa Cecília de Charles Gounod.

Les entrades anticipades es podran adquirir en el portal topticket.cat i a l’Aula de Cultura del Fòrum Berger Balaguer de la Fundació Pinnae a un preu de 8€. També es podran adquirir el mateix dia del concert a la basílica, a un preu de 10€. L’entrada és gratuïta pels menors de 12 anys i els estudiants d’escoles de música.

Albert Tió

La darrera cita del cicle serà el «69è Tradicional Concert d’orgue de Sant Esteve», el dilluns 26 de desembre, amb l’organista Albert Tió, titular de l’orgue de l’església de la Mare de Déu del Carme a Vic, un instrument de 1930 obra de Gaietà Estadella, el mateix orguener que construí l’orgue de Santa Maria de Vilafranca. El programa inclou autors com Félix Mendelssohn, César Franck, Johann Sebastian Bach i Josep Soler. També és disposarà de pantalla gegant i l’entrada és lliure amb taquilla inversa. El cicle compta amb la col·laboració de les Parròquies de Vilafranca, de l’Ajuntament de Vilafranca i de la Fundació Pinnae.

Culminació dels actes de celebració dels 80 anys de l’orgue

Aquesta sèrie de concerts clouen un any especial per la música d’orgue a Vilafranca en el que s’han celebrat els 80 anys de l’orgue de Santa Maria. S’hi han fet diferents activitats, com el concert d’aniversari a càrrec de l’organista de la Catedral de Tarragona, Jordi Vergés, l’estrena en el marc de la novena a Sant Fèlix de la llibertat d’orgue encarregada al compositor Carles Sanz o la jornada dedicada a la commemoració dels 200 anys del naixement de César Franck, que va reunir el passat 8 d’octubre diversos organistes catalans en la interpretació de la integral de l’obra d’aquest compositor. Totes aquestes activitats han tingut una gran acollida i han sigut molt ben valorades, tant per la seva qualitat com repercussió, pels Amics dels Orgues de Vilafranca.

Documents

Podeu trobar el cartell del cicle en aquest enllaç.

21è Concert de la diada de...Comença el 4t cicle de concerts...

Articles relacionats